Cercetările ne arată cum distingem flirtul de dragostea adevărată.
Te îndrăgostești? Cum îți poți da seama?
Nu există niciun dubiu că stadiile incipiente ale unei relații pot să fie derutante. Ai putea fi confuz cu privire la propriile sentimente și să te întrebi ce crede despre tine persoana cu care te întâlnești. Propriile tale sentimente pot fi greu de descifrat și încercarea clasificării acestora ca dragoste sau doar ca o atracție trecătoare poate să fie complicată. Este iubire ceea ce simți sau ești doar predispus să simți aceste lucruri și trebuie să ai grijă la pașii următori?
Bazându-ne pe cercetările recente (axate pe relațiile heterosexuale), iată câteva întrebări pentru a te ajuta să deslușești acest lucru:
Faci brusc lucruri noi?
Pe măsură ce oamenii se îndrăgostesc, aceștia își extind adesea gama normală de activități și le încearcă pe cele preferate de partenerii lor. Ai putea să te trezești că încerci mâncăruri noi, te uiți la seriale noi sau încerci activități noi ca alergatul, pescuitul sau jocurile de noroc. Persoanele care se îndrăgostesc au tendința de a indica o creștere a conținutului și diversității propriilor concepte despre sine.
Ai fost mai stresat în ultima perioadă?
Pe cât de binevenită este dragostea, dovezile leagă acest lucru de nivelul mare de hormon al stresului, cortizolul. Așadar, dacă ești îngrijorat, încordat sau pur și simplu nervos, acest lucru ar putea fi un răspuns normal la efortul întâlnirilor sociale repetate cu o persoană a cărei impresie contează mult pentru tine.
Ești foarte motivat să fii cu această persoană?
Trecerea de la o relație întâmplătoare la iubire ar putea avea o temelie chimică: Dovezile arată că zonele creierului bogate în dopamină sunt legate de stadiile incipiente ale iubirii; aceste zone sunt considerate parte a „sistemului de recompensă” al creierului și sunt foarte motivante. Odată ce cuplurile „se iubesc” de ceva timp, intensitatea acestor emoții tinde să scadă și diferite zone ale creierului, probabil mai apropiate de atașament, devin mai active.
Cât de intense sunt emoțiile tale?
Persoanele care prezintă anxietate puternică atunci când vine vorba de atașament (adică își pun sub semnul întrebării respectul de sine în relații) au tendința de a experimenta un nivel ridicat de pasiune la formarea iubirii. Dacă nu ești acest tip de persoană, lipsa sentimentului intens nu este neapărat un semn că nu ai fost atins de Cupidon – nu toată lumea experimentează iubirea în același fel. De fapt, cei care au orientări de atașare „la distanță” au tendința de a se îndrăgosti mai puțin intens.